Training

Een roeivergadering

In het voorjaar, als de herstellingen en onderhoudswerken afgerond zijn, wordt de boot te water gelaten. Vanaf dan wordt elke vrijdagavond een roeitraining georganiseerd. We hozen de boot als er water in staat (wat in ons land regelmatig nodig is), nemen de riemen en verdelen de posities.

De trainingen gaan door op de ringvaart of op de Leie, richting Gent-centrum of richting Afsnee. Onderweg trainen we op kracht en uithouding, en leren we de juiste roeitechniek aan. Dat laatste is van groot belang; een wedstrijd win je op techniek, en dan pas op kracht.

Als we een wedstrijd in het verschiet is, proberen we de proeven die we daar zullen doen eens uit. Zo is er bijvoorbeeld de Captain's Gig waarbij we stijlvol iemand moeten oppikken en afzetten, of de Sack transfer waarbij het erop aankomt een zak zo snel mogelijk van de kant naar de boot te brengen.

Een zeiltraining (Op het Veerse Meer)

Om goede resultaten te halen op onze wedstrijden moet niet alleen geoefend worden op roeien, maar ook op zeilen. Omdat zeilen op de Gentse wateren niet mogelijk is, gaan we één keer per jaar een week lang intensief trainen in het charmante Veere. Op het Veerse Meer trainen we voornamelijk op de zeilmanoeuvres: overstag gaan, gijpen en de overgang van roeien naar zeilen en omgekeerd.

Dit lijkt allemaal niet zo moeilijk, ware het niet dat de Carolus gebouwd is naar een oud model. Om overstag te gaan, moeten de zeilen volledig naar beneden komen, aan de andere kant van de mast gehangen en opnieuw gehesen. Ondertussen moet een roeier het schip door de wind helpen. Deze manoeuvres gaan gepaard met heel wat geklauter onder het zeil door, over de touwen heen,... Om dit alles zo vlot en zo snel mogelijk te laten verlopen proberen we verschillende tactieken uit, maar leren we vooral goed samen te werken.