WIE ZIJN WIJ

Carolus Quinto is een project met als doel het doorgeven van historische nautische kennis en technieken aan jongeren. Het team vaart met een Bantry Bay Yawl, een houten roei- en zeilsloep van 12 meter lang. In de boot is plaats voor 10 roeiers, een stuurman en 2 passagiers.

De bemanning van de Carolus is gerecruteerd uit FOS Open Scouting, en dan vooral binnen de rangen van de Sea-Scouts "De Wilde Eend". We zijn jongeren die al heel wat nautische ervaring hebben, zowel op het vlak van roeien als zeilen. Het team bestaat uit een 20-tal jongens en meisjes, die zich voor enkele jaren engageren. We ervaren er seascouting in al zijn betekenissen, op een meer internationaal niveau.

De Carolus is een zeer arbeidsintensief schip. Zo hebben de masten geen verstaging; de vallen worden gebruikt als want. Wanneer het zeil van boord gewisseld wordt, moeten ze het zeil laten zakken, om de ra over te steken. Ook moet de val aan de overstaande zijde bevestigd worden, voordat de schoten aangehaald worden en het zeil bol komt te staan. De timing is cruciaal, dus de bemanning moet perfect afgestemd zijn op elkaar.

Regelmatig nemen we deel aan wedstrijden, zoals de "Atlantic Challenge" en de "Défi des Jeunes Marins", waar de kennis en kunde van het team beproeft wordt. In 2002 nam het team vor het eerst deel aan een wedstrijd: de Atlantic Challenge in Maine (Amerika). Dat resulteerde in een tiende plaats. Maar in 2004 sloeg de Carolus genadeloos terug: een tweede plaats in Fishguard (Wales). Onze resultaten bleven jaar na jaar uitstekend. In 2012 werd Carolus Quinto 5e in Ierland. In 2014 in Morbihan eindigen we op de zesde plaats, in een klassement van 15 sloepen. In juli 2018 behaalden we opnieuw de 6e plaats in Noord-Ierland.